Ceramah Ulama Minangkabau

Page ini merupakan kumpulan ceramah ceramah ulama minangkabau, bagaimana berjayanya ulama minangkabau.

Menurut data dari Buya Mas’oed Abidin, di kurun waktu 197-1986, 8 dari 10 orang penceramah di Jakarta berasal dari Minangkabau.

Petikan diskusi ambo jo Buya.

Is Sikumbang:
Buya….amin….
Mulai sarik kini urang minang nan tau jo adaik….!!!
Urang minang nan tahu jo adaik mako agamonyo…akan labiah kuaik.
Urang minang nan tahu jo agamo sajo…..habih manantang adaik…..
Sapanjang nan ambo dapek dari tulisan bu…ya dan kaset2 yus dt parapatiah balerong…..lai ndak ado adaik nan batantangan jo agoamo. cuma kurangnyo pamahaman adaik bagi penceramah awak kini.

Buya Mas’oed:

Yo bana tu e. Is Sikumbang ..
Bayangkan baa jadi no kalau dakwah agamo Islam tu disaampaikan jo caro caro nan indak baradaik, jo bahaso nan ampek, tantu surau jo pangajian akan langang jadi no … !!!
Satu contoh nan jaleh di dalam surau tu… bakumpua mamak rumah, ninik mamak, mamak andiko, anak kamanakan, urang sumando, induak bako, tungganai, anak pisang, ipa bisan, nan mampunyoi aturan didalam bertutur kata ..
Maka oleh ulama suluah bendang maso dahulu tu, di agak di agieh pangajian jo ereang gendeang, jo arih bijaksano, nan haram tatap haram nan halal nan bacari, tapi indak mamakai kato nan vulgar doh ..
Akibaikno surau rami, karano indak ado nan maraso di sakiti, sabab bagi urang awak di Minangkabau ko, tasingguang labieh bak kanai …

Langgam bahaso dakwah saroman tu nan bapakai dek Inyiek Inyiek awak dahulu (Inyiek Djambek, Inyiek Canduang, Inyiek Jaho, Inyiek Parabek, dst), kemudian dilanjuik kan den Buya Mahmud Yunus, Buya Zainal Abidin Ahmad, Buya Hamka, Buya Datuak Palimo Kayo, Buya Isya Anshari, Buya Rusyad Nurdin, Pak Natsir, Pak Tasman Mansur, Pak Buchari Tamam dan seterusnya..
Dari langgam bahasa itu pula belajar para Ustadz yang lainnya, sehingga pada satu ketika (antara tahun 1970~1986) di Jakarta dari 10 orang Khatib yang berkhutbah kita dapat hitung 8 orang adalah muballigh dari ranah Minangkabau, dari pendidikan surau…

Moga kita dapat belajar kepada kekayaan adat budaya kita di Nusantara kembali sehingga dakwah agama Islam di nusantara tecinta ini balik berjaya kembali .. Amin .. Insyaallah ..

 

Berangkat dari ini saya coba kumpulkan ceramah2 adat ulama2 minangkabau untuk jadi pembelajaran bagi kito generasi minangkabau.


2 Responses to “Ceramah Ulama Minangkabau”

  1. Salam sejah tera minang kabau.. Ranah nan di cinto

  2. Kalau ambo liek pamuka agamo minang kabau…dari dulunyo
    Pandai pandai… Tapi kini indak ado ulama minang ditanah jao ko nan termasur..atau di segani atau dikenanang seperti buya kito buya hamka
    .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: